UIAA World Cup Ice Climbing
Busteni, Romania - 4-6 Februarie 2010
UIAA Open European Championship
Busteni, Romania - 7 Februarie 2010Poze:      Women Lead Qualifications      Men Lead Qualifications      Women Speed Final
Men Lead Semifinal      Women Lead Final      Men Lead Final      Open European Championship


Sub semnul intarzierii


Prolog


      10 Februarie 2007 - Busteni

      Munte. Zapada. Telescaun. Vin fiert. Padure. Structuri de lemn. Gheata.
   —   Nenea, ce se intampla aici?
   —   Concurs de escalada pe gheata.
   —   Aha! Hmm ...

      7-9 Februarie 2008 - Bucuresti

      Casa. Pat. Caldura. Ceai fierbinte. Televizor. Telecomanda. Lene. Multa lene.

      7 Februarie 2009 - Bucuresti

   —   Alo! Bai vere, n-ai zis ca treci pe la Busteni sa casti gura la catarare?
   —   Mi-e lene. N-am chef. Poate anul viitor...


Capitolul 1
      4 Februarie 2010 - Bucuresti
      Zi de lucru. Ultima. Bagaj facut. Cazare aranjata. Chef de munte.


Ora 18:05 - Birou
      Save. Close. Shutdown. Masina. Metrou. Directia Gara de Nord.
Ora 18:50 - Casa de bilete
   —   Un bilet clasa a doua la accelerat pana la Busteni.
   —   27 RON.
Ora 19:40 - Peron
      Acceleratul 1631 Constanta - Satu Mare 20 de minute intarziere. Doar atat? Parfum ...
Ora 20:30 - Vagonul 11
      Catavencu. Pagina 17. Hahalera 45. Grig BUTE. Gratar 2010. Link
Ora 22:35 - Busteni
      Peron. Zapada. Frig. 30 minute intarziere. O nimica toata. Se putea si mai rau.
Ora 23:59 - Pat
      Caldura. Lene. Multa lene. Somn de infrumusetare.

¤¤¤
Aceiasi zi
      Prima zi a UIAA WORLD CUP FINALS. Intalniri. Prezentari. Mancare. Ceremonie de deschidere. Program. etc.


Capitolul 2
      5 Februarie 2010 - Busteni
      Concediu. Prima zi. Mic dejun. Partie. Vin fiert. Soare. Pranz. Vin fiert. Calificari. Viteza. Catarare. Poze. Zilele bustenarilor. Muzica. Frig. Oboseala.

¤¤¤


      Bineinteles ca prima zi a concursului a inceput in acelasi ton ca si aventura mea in descoperirea escaladei pe gheata. Cu intarziere.
      Primele au intrat in actiune fetele in calificarile pentru concursul de dificultate. Traseu interesant. Total diferit fata de anii trecuti cand, din cate am inteles si am apucat sa vad, structura de escalada era cam la jumatate din cea de acum.
      Au concurat 16 sportive din 10 tari, dominante fiind rusoaicele - in numar de 7. Printre acestea s-au numarat Huber Christina - Germania, Badalyan Liudmila, Gallyamova Anna, Gallyamova Nadezhda - Rusia, Ionita Ioana - Romania, Maureau Stephanie - Franta, Petkova Radka - Bulgaria, Takahashi Megumi - Japonia, Rainer Angelika - Italia, Shin Woon Seon - Korea. Intreaga lista aici

      Au urmat baietii. Aceiasi proba - calificarea pentru concursul de dificultate. Au participat un numar de 38 de sportivi din 12 tari. Doar 4 dintre ei au reusit sa ajunga la finalul traseului ales pentru calificari.
      Printre acestia am avut si trei romani Dosan Stefan, Micu Bogdan si Ungureanu Lilian. Restul sportivilor ii puteti afla aici. Din pacate nu am reusit sa-i urmaresc decat pe primii 30 intrati in concurs.
      In paralel cu aceasta proba, pe panoul vertical s-a desfasurat concursul de viteza a fetelor, castigatoare fiind Shubina Nadezda din Rusia. Clasamentul final al probei il puteti studia aici si detaliat aici pentru finala probei.

      Ultima intrecere a serii a fost cea de viteza dedicata baietilor. Aceasta s-a desfasurat dupa terminarea calificarilor pentru proba de deficultate si nu am reusit sa o urmaresc. Au participat 20 de sportivi, castigatorul probei fiind rusul Gulyaev Pavel. Clasamentul final al probei il gasiti aici si aici.


¤¤¤
      Dupa aproape 11 ore am cedat din cauza frigului si oboselii acumulate si am preferat sa ma retrag la caldurica si un vin fiert. Din cate am inteles, la ultima proba a zilei publicul a fost aproape inexistent, singurii care au incurajat sportivii fiind proprii colegi de competitie.
      Desfasurarea probelor a fost intarziata de situatii "neprevazute", cum ar fi pioleti ramasi agtati pe traseu, acestea aducand o pauza cumulata de aproape o ora - recuperarea pioletilor cred ca nu a fost luata cu adevarat in calcul de catre organizatori.


Capitolul 3
      6 Februarie 2010 - Busteni
      Weekend. Prima zi. Mic dejun. Partie. Vin fiert. Ninsoare. Vin fiert. Finale. Catarare. Poze. Zilele bustenarilor. Muzica. Derdelus pentru sanii printre spectatori. Vant. Frig. Oboseala.

¤¤¤


      A doua zi a competitiei a fost zgarcita cu soarele si bogata in ninsoare. Prima intrecere a zilei - semifinala probei de dificultate baieti. O proba urmarita din pacate de ghinion. O priza rupta, daca nu ma insel, in timpul evolutiei bulgarului Petkov Mincho. Alta intarziere... Dupa inlocuire acesteia si evolutia a inca 5 sportivi, in afara de bulgar, semifinala a fost anulata. Motivul? Priza noua nu coincidea cu cea veche (?!). In concluzie toti cei 18 concurenti calificati in semifinale primind dreptul de a concura in finala probei.
      Primul punct de atractie al zilei - finala probei de dificultate a fetelor. Traseu simtitor mai dificil fata de cel din calificari. Trecere de la zona cu gheata la panoul sintetic mult mai dificila si antrenanta. Spectacol frumos oferit de catre cele 8 finaliste ale probei. Castig de cauza a avut sportiva din Korea Shin Woon Seon, urmata de catre rusoaica Gallyamova Anna si italianca Rainer Angelika.

      A urmat si momentul mult asteptat - finala masculina a probei de dificultate. In loc de 8 concureti ultimul traseu imaginat de catre organizatori a fost parcus de catre 18 oameni. Traseul s-a dovedit extrem de dificil pentru multi dintre acestia, drept dovada doar trei sportivi reusind a se apropia de top. Asa cum am vazut si acum trei ani traseul a inclus bustenii suspendati in drumul sportivilor. De data aceasta imbracati in gheata.
      La aceasta proba, intarzierile datorate pioletilor ramasi agatati pe traseu au fost mai mici si datorita faptului ca a fost gasita o solutie mult mai simpla pentru recuperarea lor, iar zonele in care acestia ramaneau prizonieri au fot mai accesibile.

      Proba de dificultate s-a desfasurat fara sa aduca mari suprize, concurentii impotmolindu-se rand pe rand in tavanul asezat in calea catre top. Evolutiile sportivilor au crescut in spectaculozitate pe masura avansarii catre partea inferioara a listei de start, culminand cu evolutiile excelente a ultimilor trei: rusul Lyulyukin Ivan, austriacul Bendler Markus si koreanul Park Hee Yong, aceasta fiind si ordinea inversa a podiumului final. Cei trei au fost singurii care au reusit sa ajunga cel mai aproape de top. Din pacate nici unul dintre ei nu a reusit sa-l si atinga (austriacul Markus a atins top-ul dupa expirarea timpului alocat - 9 minute).

      Din nou oboseala si frigul si-au spus cuvantul. Dupa terminarea finalei am plecat catre casa deoarece festivitatea de premiere a fost precedata de o pauza destul de lunga.


Prolog
      7 Februarie 2010 - Busteni
      Weekend. Ultima zi. Mic dejun. Partie. Vin fiert. Openul European. Viteza. Poze. Zilele bustenarilor. Muzica. Ministru la parada. Primar dand din coada. Vant. Papanasi. Tren. Acasa.

¤¤¤
      Cea de-a treia zi a fost rezervata pentru UIAA Open European Championship. In traducere personala un concurs de viteza si incercarea imbunatatirii recordurilor mondiale. Daca in prima zi concurenti urcau in tandem concurand unul cu celalalt, de data asta un singur concurent alerga catre varf concurand cu ceasul de la baza panoului, ceas ce aduna secunda cu secunda timpul scurs pana la cucerirea varfului.
      Din acuza scurtei intarzieri in program (se putea altfel?) si codului portocaliu anuntat pentru sudul tarii, am urmarit doar prima incercare a fiecarui sportiv, renuntand la celalalte patru. Oricum am apucat sa vad o evolutie ce a imbunatatit recordul mondial la baieti, cea a sportivului rus Vlasov Maxim. Acesta nu s-a bucurat insa prea mult de aceasta performanta. Timpul acestuia (8.54 secunde) a fost imbunatatit de compatriotul sau Pavel Gulyaev. Acesta a inghetat ceasul la 8.13 secunde.
      Clasamentele finale ale celor doua probe le gasiti aici pentru concursul masculin si aici pentru cel feminin castigat de catre rusoaica Gallyamova Nadezhda cu un timp de 13.61 secunde.

¤¤¤
Ora 14:00 - Casa de bilete
   —   Un bilet clasa a doua la acceleratul de la Satu Mare pana la Bucuresti.
   —   Mergeti in picioare?
   —   ???
   —   Nu mai sunt locuri la clasa a doua.
   —   Dati-mi atunci la clasa intai.
   —   37.30 RON.
Ora 14:30 - Casa Ancutei
      Caldura. Meniu. Ciorba de fasole in paine. Papanasi. Stalinskaya. Coca Cola. Nota de plata.
Ora 16:40 - Peron
      Acceleratul 1746 Satu Mare - Bucuresti Nord 15 minute intarziere. Doar atat? Hmm ... e bine. Ma asteptam la mai mult.
Ora 18:30 - Vagonul 11
      Discutii. Caldura. Telefoane. Numarat minute de stationare intre gari. Alte discutii. Plictiseala.
Ora 19:20 - Bucuresti
      Peron. Zapada. Viscol. 80 minute intarziere. Se putea si mai rau??
Ora 23:59 - Pat
      Caldura. Lene. Multa lene. Chef de munte? Nu. Somn de infrumusetare.

¤¤¤

Sfarsit? Poate ... cu intarziere.